Floriadeterrein krijgt iconische toren

24 januari 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Zoals Rotterdam herkenbaar is aan de Euromast en Brussel aan Manneken Pis, zal de Floriade in Almere een iconische toren krijgen. Verder zal het evenement vorm krijgen met opvallende innovaties, paviljoenen en wijken. Dat zegt directeur Peter Verdaasdonk van de Floriade Expo 2022, die ook aangeeft dat al veertien landen hun deelname aan de wereldtuinbouwtentoonstelling hebben toegezegd. De organisatie verwacht uiteindelijk dertig tot veertig deelnemende landen.

Verdaasdonk laat er geen misverstand over bestaan. "Het is uitgesloten dat de Floriade nog wordt afgeblazen. Sterker: het gaat heel erg goed met de organisatie. Veertien landen hebben definitief een inzending toegezegd en met een aantal worden op dit moment onderhandelingen gevoerd. Daarnaast komt er een groot paviljoen waar zeventien voornamelijk Afrikaanse landen hun intrek nemen. Dan zitten we dus al op 31 landen. Maar we rekenen op dertig tot veertig deelnemende landen."

> vervolg lees verder op pagina 3

Monument voor Almere

Verdaasdonk laat ook weten dat Almere aan de Floriade hoogstwaarschijnlijk een blijvend icoon overhoudt. "Dat is waar we momenteel mee bezig zijn. Hopelijk nog dit jaar kunnen wij bekend maken dat er een iconisch gebouw op het terrein komt. En dan heb ik het over een heel herkenbaar gebouw, een monument. Een gebouw waarmee mensen Almere gaan identificeren. Een landmark." Dit gebouw moet komen op het Central Square, ongeveer op de plek van de voormalige camping.

Stikstof

De Floriade gaat dus definitief door, stelt Verdaasdonk. "En daarbij gaan we keihard voor die twee miljoen bezoekers, maar het is irreëel om dat aantal vooraf ook te garanderen. We praten hier over een wereldtentoonstelling. Er kan van alles op het wereldtoneel gebeuren wat van invloed is."

Ook de stikstof-problematiek zou een probleem kunnen vormen. "We hebben met de gemeente en de provincie een taskforce opgericht om te kijken welke gevolgen die stikstof-affaire heeft en hoe we daar dan zo goed mogelijk mee om moeten gaan. Op dit moment bekijken we wat de gevolgen voor de Floriade zouden kunnen zijn: hoe de uitstoot precies is, gemeten naar de huidige normen.

De laatste stap is dat we een speciale status gaan aanvragen. Het thema van de Floriade is hoe we zo duurzaam mogelijk met ons eigen milieu omgaan. Het gaat goed met de Floriade, maar veel vertraging kunnen we ons natuurlijk niet meer permitteren."

IN KADER

Point of no Return gepasseerd

Tijdens de Politieke Markt, afgelopen donderdag, bevestigde wethouder Julius Lindenbergh dat het 'point of no return' al gepasseerd is. "Stoppen is absoluut geen optie meer. Alleen al omdat we dan geconfronteerd zullen worden met forse claims. Ik moet eerlijk zijn: qua sponsoring valt het tot nu toe best tegen en we lopen het risico dat sommige panden niet op tijd af zullen zijn. We doen er alles aan om dat te voorkomen. Maar stoppen is geen optie meer. Er is ook goed nieuws: het ministerie van Landbouw heeft onlangs een bedrag van 2,5 miljoen euro toegezegd en andere ministeries springen misschien ook bij. We onderschatten wel eens dat het hier om een wereldevenement gaat. Ik roep iedereen dan ook op om vanaf nu trots te zijn dat dit wereldevenement in Almere wordt gehouden. Dat maakt de kans op succes alleen maar groter."